Shockwave
Wat is Shockwave Therapie?
Shockwave therapie, ook wel extracorporeal shockwave therapy (ESWT) genoemd, is een niet-invasieve behandeling die gebruik maakt van geluidsgolven om pijn en ontsteking in het lichaam te verminderen. Oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van nierstenen, heeft deze technologie zijn weg gevonden naar de orthopedische geneeskunde en revalidatie vanwege de indrukwekkende resultaten bij het behandelen van musculoskeletale aandoeningen.
Hoe Werkt Het?
De behandeling werkt door het genereren van hoogenergetische schokgolven die door een apparaat naar het pijnlijke gebied in het lichaam worden gestuurd. Deze schokgolven stimuleren de bloedcirculatie en het metabolisme in het behandelde gebied, wat de genezing van beschadigd weefsel bevordert. Ook helpt het bij het verminderen van verkalking in pezen en ligamenten.
Toepassingen van Shockwave Therapie:
Hielspoor: Zoals in het geval van Marieke, is shockwave therapie zeer effectief bij de behandeling van hielspoor en plantaire fasciitis.
Tendinitis: Bij ontstekingen van pezen, zoals tenniselleboog of schoudertendinitis, kan shockwave therapie verlichting bieden.
Calcificaties: Het helpt bij het oplossen van verkalkingen in pezen, zoals bij de rotator cuff in de schouder.
Chronische Pijn: Shockwave therapie is ook effectief bij het behandelen van langdurige pijnklachten in verschillende delen van het lichaam, zoals de rug, heupen en knieën.
De Behandeling:
Allereerst wordt op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek het pijngebied door de behandelaar gelokaliseerd. In een groot aantal gevallen wordt aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografie. Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwave therapie geïndiceerd is, wordt het behandelgebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen.De behandeling duurt zo’n 5-10 minuten per sessie en is een onderdeel van de reguliere fysiotherapie behandeling.
De behandeling wordt eenmaal per week of per twee weken gegeven om het lichaam voldoende tijd te geven op de behandeling te reageren.